Published: March 7, 2024

Five stops along the Archipelago Trail: Discover free gems along the trail

Saariston rengastien varrella Paraisilta Houtskariin on monta pysähtymisen arvoista kaunista paikkaa ja lukuisia maksuttomia käyntikohteita. Kokosin tähän blogiin viisi vinkkiä, jotka voit lisätä matkasuunnitelmaasi. Ne tarjoavat sinulle luonnonkauneutta, kulttuurillisia kokemuksia ja hyvän pysähdystauon matkan varrelle.

 1. Vanhan Malmin puutaloalue Paraisilla
  Vanhalla Malmilla voit ihailla alueen idyllisiä kujia ja värikkäitä puutaloja, jotka muodostavat kuvankauniin kokonaisuuden. Vanhan Malmi on tunnettu hyvin säilyneestä, autenttisesta ja perinteisestä puutalokannastaan, joka tarjoaa ainutlaatuisen kuvan menneiden aikojen elämästä ja rakennustyylistä. Alue on ihanteellinen kohde sinulle, jotka nautit rauhallisista kävelyretkistä ja haluat kokea tutustua suomalaiseen kulttuuriperintöön.

 2. Nauvon kirkko ja Kirkkopuisto
  Nauvon keskustassa pienellä mäenrinteellä sijaitseva keskiaikainen harmaakivikirkko ja sitä ympäröivä kirkkopuisto ovat mainio pysähdyspaikka Saariston rengastien varrella. Kirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sen historiallinen arkkitehtuuri tarjoaa kiehtovia yksityiskohtia eri aikakausilta. Kirkkoa ympäröivä rauhallinen puistoalue on kaunis paikka vaikka piknikille.

 3. Saaristokeskus Korpoström Korppoossa
  Saaristokeskus Korpoström sijaitsee pienen matkan päässä Saariston rengastieltä (Korppoon keskustasta n. 8 km). Keskuksessa on paljon tietoa saariston luonnosta, historiasta ja kulttuurista. Se tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia lisää saariston elämästä ja ympäristöstä. Lisäksi saaristokeskuksen ympärillä olevat ulkoilureitit ovat loistavia alueen luonnosta nauttimiseen. Huom! Osa näyttelyistä on maksullisia!

 4. Näsbyn meditaatiopolku Houtkarissa
  Houtskarin kirkonkylällä Näsbyssä sijaitseva 1,5 km pitkä meditaatiopolku tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua saariston tyypilliseen kallioiseen luontoon. Polku alkaa kirkon portin läheltä ja kulkee suurimmaksi osaksi rantaa pitkin. Matkan varrella on useita levähdyspaikkoja, joissa voit nauttia näköalasta ja pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Käy myös samalla Pyhän Marian kirkkossa. Huom! Meditaatiopolku on niin uusi, että siitä ei löydy vielä tietoa netistä, mutta sisältä kirkosta löytyy lisätietoa.

 5. Näköalatorni Borgberg Houtskarissa
  Jerviksen kylässä, noin 2 km ennen Hotel Hyppeis värdshusia, sijaitsee näköalatorni Borgberg. Tornista on loistavat näkymät jopa Ahvenanmaalle asti, jos sää on hyvä. Polku huipulle on lyhyt, vain 50 metriä, mutta maisema ylhäältä on sitäkin palkitsevampi. Reitti tornille kulkee suurimmaksi osaksi hienoja portaita pitkin, loppumatka on kallioista polkua. Portaita voit hyödyntää vaikka porrastreeniin, jos haluat nostaa hien pintaan. Keväisin ja syksyisin Borgberg on lintuharrastajille hyvä muuttovirtojen seurantapaikka.
Näköalatorni Borgberg Houtskarissa

Nämä viisi maksutonta kohdetta tarjoavat monipuolisia elämyksiä niin luonnon ystäville kuin kulttuurin ja historian harrastajille. Saariston rengastie on täynnä pysähdyspaikkoja, joiden toivomme rikastuttavan lomamatkaasi saaristoon. Lisää vinkkejä reitin varrelle löydät Paraisten matkailun sivulta.

Tervetuloa Houtskariin!

Lämmöllä,
Outi ja Sam

arrow-left