Lyhyt reittiopas saariston sydämeen Houtskariin

helmikuu 29, 2024

Olitpa sitten pyörän selässä tai auton ratissa, matka Houtskariin ja saaristoon on mielestämme unohtumaton seikkailu. Kolmen lautan päässä oleva Houtskari ja maisemat matkan varrella tarjoavat tilaisuuden sukeltaa syvälle Suomen saariston henkeäsalpaavaan kauneuteen, samalla kun ajelet pitkin kapeita ja kiemurtelevia maanteitä pitkin ja nautit merillisistä maisemista. Uskotko meitä, jos sanomme, että verenpaineesi laskee lautta lautalta?

Jos aloitat matkasi Turusta, suuntaa kohti Kaarinaan ja sieltä Paraisille. Seuraa viehättävää ja suosittua Saariston Rengastietä aina Houtskariin asti.

Kilometreissä matka Turusta Houtskäriin on vain 90 kilometriä, mutta ajallisesti siihen menee noin 2,5 - 3 tuntia autolla ja bussilla lauttojen vuoksi. Pyörällä? Se riippuu sinusta. Suosituksemme on, että matkusta hitaasti. Yövy Nauvossa tai Korppoossa ennen kuin jatkat matkaa Houtskariin. Käy kahvilla, syömässä, tutustu pieniin kauppoihin tai nähtävyyksiin. Pysähdy ja pulahda uimaan tai syö piknikeväät matkan varrella. Meillä on useita vakiopysähdyspaikkoja, muutamia niistä ovat kahvila Sattmark Paraisilla ja Oak Tree Café Nauvossa.

Kolme keltaista lauttaa tuovat sinut Houtskariin. Lauttamatkat ovat osa matkaelämystä, saat katsella merimaisemia, hengähtää ja levätä.

Ferry on its way to Houtskär

Reittikuvaus Paraisilta Houtskariin

 • TURUSTA PARAISILLE
  Saaristoseikkailusi alkaa 25 kilometrin matkalla Turusta Paraisille, josta eteenpäin hyvin hoidetut pyörätiet ja Saariston Rengastie tarjoavat jo ensimmäiset näkymät saariston vehreisiin maisemiin ja vesistöihin. 
 • PARAISILTA NAUVOON 
  Paraisten jälkeen suuntaa kohti Nauvoa ja Lillmälön lauttarantaa. Sieltä lähtevä lautta on ensimmäinen kolmesta lautasta. Tiesitkö muuten, että kaikki lautat Paraisilta Houtskariin ovat maksuttomia? 

  Nauvoon saavuttuasi aja noin 27 kilometrin mittainen pätkä läpi Nauvon saarien seuraavaan lauttarantaan, jonka nimi on Pärnäs. Älä unohda pysähtyä matkalla! Nauvon kylässä on kivoja kahviloita, mm.
  Café Restaurant Köpmans , jonka kauniissa puutarhassa omenapuiden alla on ilo istuskella.
 • NAUVOSTA KORPPOOSEEN
  Nauvosta matkasi etenee toisella lautalla kohti Korppoota Pärnäsin lauttarannasta. 

  Houtskarin lautalle päästäksesi sinun on ajettava noin 7 km Korppoon kyläkeskusta kohti. Käänny kuitenkin hyvissä ajoin ennen kylää oikealle (kyltissä lukee Norrskata/Houtskari/Galtby) ja aja Galtbyn lauttarantaan asti. Houtskarin ja Norrskatan lisäksi täältä lähtee myös yhteysalus Ahvenanmaalle. Galtbyn satamassa on kahvila, josta voit ostaa virvoikkeita odotellessasi lauttaa. 

  Jos sinulla on aikaa, älä käänny oikealle, vaan jatka matkaasi eteenpäin aina Korppoon keskustaan asti. Käy upeassa keskiaikaisessa harmaakivikirkossa, poikkea moikkaamassa Minnaa ja Tagea Hjalmarsissa tai juo torikahvit kahvila Simpussa (tarkista aukioloajat netistä).
 • KORPPOOSTA HOUTSKARIIN (HOUTSKÄR)
  Matkan viimeinen osuus Korppoosta Houtskariin sisältää pisimmän lauttamatkan (noin 25 min.), jonka jälkeen saavut Houtskariin ja Kittuisiin. 

  Lautalta on noin 20 km Hotel Hyppeisiin. Kun näet kyltin "HYPPEIS", käänny vasemmalle. Noin kuuden kilometrin jälkeen näet vasemmalla puolella tietä suuren valkoisen talon ja tienhaarassa kyltin Hyppeis värdshus. Olet perillä! Tsekkaa itsesi sisälle hotelliin ja rentoudu. Tervetuloa meille!
Hotel Hyppeis facade in late srping

Matkustaminen Houtskäriin on enemmän kuin pelkkä määränpää; se on kiireetöntä etenemistä ja matkantekoa. Siirtymä Nauvon vilkkaasta (meidän mielestämme) kyläelämästä Houtskarin autenttiseen saaristomaisemaan on silmiinpistävä. Kun entisessä elämässämme tulimme Houtskariin, totesimme, että verenpaine laskee lautta lautalta. Nauti matkan varrella maisemista ja saaristoyrittäjien sekä muiden matkailijoiden kohtaamisista.

Kun suunnittelet saaristolomaasi, pysy avoimena odottamattomalle, sillä usein juuri spontaanit kokemukset jäävät syvimmin muistiin. Sisäinen rauha ja kiireettömyys astuvat esiin.

Kysymyksiä? Niihin voi löytyä vastaus Paraisten kaupungin matkailun sivulta.

Tervetuloa Houtskariin!

Lämpimin terveisin,
Outi ja Sam

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Kuvat 1 & 2 Anna Gröning, kuva 3 Ubuntu Productions

Webpage by Ubuntu Productions (Korpo) | Images by Abo CreativesEat Turku, Suvi Elo and Ubuntu Productions