Tätä blogia kirjoittaessani tiedän olevani puolueellinen. Saamamme palautteen perusteella uskallan kuitenkin sanoa, että olemme enemmän kuin vain idyllinen saaristohotelli, jonne tullaan yöpymään Saariston rengastietä kierrettäessä. Olemme myös hyvää ruokaa rakastavien kulinaristien matkakohde. Jopa niin kiinnostava, että yhtenä kesänä helsinkiläinen pariskunta tuli meille vain syömään illallisen. He tiesivät, että majoitushuoneita ei ole vapaana, joten he ajoivat meille ja takaisin vain ruoan vuoksi. 

Mikä ihmisiä tuo syömään illallista kolmen lautan taakse ja keskelle ei mitään? Ainutlaatuinen ruokakonseptimme, joka meidän iloksemme on saavuttanut suosiota niin matkailijoiden, veneilijöiden, paikallisten kuin mökkiläisten parissa. Juhannuksesta elokuun loppuun asti keittiömme muuttuu viikoittain vaihtuvien kokkien näyttämöksi - joka tiistai vietämme kulinaristista ensi-iltaa ravintolassamme. Jokainen vierailevista kokeistamme tuo oman ainutlaatuisen tyylinsä ja visionsa keittiöömme ja ruokalistallemme.

Viikottain vaihtuvat kokit

Idea viikoittain vaihtuvista kokeista tuli alunperin hyvältä ystävältämme. Ehdotus oli nerokas. Miksi emme ottaisi useita kokkeja, jotka johtavat keittiötä vuoroviikoin? Idea sai nopeasti tuulta alleen. Ensimmäisenä kesänä kokkeja oli vain neljä, tänä kesänä yhdeksän! Osa palaa keittiöömme toista tai kolmatta kesää, mutta mukana on aina myös uusia tulokkaita.

Keittiömestari Johannes Berlinon ollut mukana alusta asti. Ystävyytemme Johanneksen kanssa alkoi, kun Sam oli purjehdusreissulla. Johannes vastasi purjehduksen välipaloista ja kotiin palatessaan Sam kertoi, että hän syönyt elämänsä parhaat eväsleivät reissun aikana. Loppu on historiaa. Johannes on ollut konseptimme tärkeä kulmakivi, sillä hänen laajasta ammatillisesta verkostostaan olemme löytäneet vierailevat keittiömestarit. Johannes rakastui saaristoon niin syvästi, että asuu nykyään ympäri vuoden Houtskarissa. Oman kokkiviikkonsa lisäksi hän vastaa keittiöstämme.

Lähiruoka kunniaan

Kun ostimme Hotel Hyppeis värdshusin kahdeksan vuotta sitten, meillä oli selvä visio: haluamme tarjota suoraviivaista ja herkullista ruokaa, joka on mahdollisuuksien mukaan valmistettu parhaista lähellä tuotetuista raaka-aineista. Pienenä paikallisena yrittäjänä halusimme tukea muita paikallisia yrittäjiä. Samalla varmistimme, että ravintolavieraamme saavat kokea saariston kausimakujen kirjon. Ravintolan kysynnän kasvaessa raaka-ainemäärämme ovat kasvaneet ja lähialueemme on laajentunut saariston ulkopuolelle. Silti tavoitteemme on tarjota kotimaisista raaka-aineista tehtyä hyvää ruokaa.

Eläköön elämys!

Jokainen vieraileva kokkimme tuo oman ainutlaatuisen kosketuksensa ruokalistaan. Vaihtuva menu heijastaa monipuolista tyylien ja erikoisuuksien kirjoa, riippuen heidän omasta kulinaarisesta historiastaan ja tarinastaan. Vieraanamme voit nauttia kaikesta perinteisistä suomalaisista ruoista modernilla vivahteella eksotiikkaan kansainvälisten keittiöiden inspiroimana. Voit kesän aikana törmätä oman suosikkiravintolasi kokkiin meillä, tai kuten tänä kesänä, päästä makumatkalle Pariisiin Marko Snellmanin kanssa

Ravintolaillallisen pitäisi aina olla kokonaisvaltainen elämys. Tavoitteemme on tarjota sinulle tälläinen elämys. Toiveemme on, että vietät mieleenpainuvan illan ravintolassamme hyvän ruoan ja viinien kera. Tätä täydentävät ystävällinen palvelu ja ravintolan rento ilmapiiri. Pyrimme pitämään sinusta ja seurueestasi hyvää huolta kaikkien ihanien kesätyöntekijöidemme kanssa.

Olitpa liikkeellä veneellä, pyörällä tai autolla tai suunnittelet yöpymistä meillä, olemme täällä sinua varten. Varaa majoitus tai pöytä illalliselle +358 40 175 9880 tai info@hotelhyppeis.fi tule kokemaan paikkamme ainutlaatuinen viehätys.

Poikkeusmaanantait

Huomioithan, että vierailevan kokkien viikot ovat tiistaista sunnuntaihin. Maanantaisin siivoamme keittiön seuraavaa kokkia varten ja päästämme hänet valmistelemaan tulevan viikon ruokia. Kulinaarinen matka ei kuitenkaan pysähdy, vaan keittiötä johtavat muut lahjakkaat kokit. Maanantain menu perustuu edellisen viikon tarjontaan, mutta saattaa vaihdella sen mukaan, mitä raaka-aineita on saatavilla. Käytämme edellisen viikon raaka-aineet hyödyksi, näin vältämme ruokahävikkiä.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi!

Outi & Sam

AUKIOLOAJAT KESÄLLÄ 2024
HotelliToukokuusta syyskuun alkuun
RavintolaToukokuusta syyskuun alkuun
Aamupala: 8.30 - 10
Lounas: 11.30 - 14 (alk. 24.6.)
Illallinen: 17 - 22 (Ensimmäinen vieraileva kokki aloittaa 18.6.)

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Kaipaatko hiljaisuutta, tilaa hengittää ja palautua? Haluatko selkeyttää ajatuksiasi ja vapautua niitä kuormittavista tekijöistä? Tervetuloa mukaan syksyiseen viikonloppuun hiljentymään ja pysähtymään keskellä kauneinta saaristoa. 

Syksyn Hiljaisuuden retriitti antaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä olennaisen äärelle. Hiljaisuudessa voit löytää sisäistä rauhaa ja selkeyttää ajatuksiasi ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Viikonlopun aikana keskiössä on kokonaisvaltainen mielen ja kehon rauhoittuminen Hiljaisuuden joogan®*, yinjoogan, äänimaljarentoutuksen ja hiljaisuutta vaalivien mietteiden kudelmana. Turvallisessa ilmapiirissä kehosi ja mielesi lepäävät ja löytävät luonnollisen tasapainon.

Tämän ihanan viikonlopun ohjaajana toimii Paula Kangasniemi, pedagogi ja Hiljaisuuden joogan ohjaaja (Hiljaisuuden joogan®). Paula on ohjannut monia viikonloppuja hiljaisuuden teemalla jo monen vuoden ajan. Lue lisää Paulasta alempana.

lyhyesti viikonlopusta

Laskeudumme perjantaina vähitellen hiljaisuuteen illallisen jälkeen. Hotel Hyppeisten emäntä Outi kertoo käytännön asioista ja Paula viikonlopun ohjelmasta, johon osallistuminen on täysin sinun päätettävissä. Illallisen jälkeen vietämme koko viikonlopun hiljaisuudessa sunnuntaihin asti. Suljemme viikonlopun ajaksi puhelimet ja muut elektroniset laitteet ja otamme tauon sähkölaitteiden ja median riippuvuuksista. Viikonlopun aikana voit rentoutua oman sydämesi äärelle, ja tutustua yhä syvemmin siihen, kuka olet. Tutustu koko ohjelmaan alla.

Paikalle voit tulla anonyymisti, sellaisena kuin olet, ilman esittelyjä ja muille itsensä jakamista. Hiljaisuus voi nostaa mielestä joskus vaikeita ajatuksia ja tuntemuksia. Hiljentyminen ei kuitenkaan tarkoita, että joutuu jäämään omien ajatustensa kanssa yksin. Voit aina olla yhteydessä ohjaaja-Paulaan ja puhua mieleesi nousseista asioista.

retriittipaikka

Retriitti toteutetaan merenrannalla, Hotel Hyppeis värdshusin kauniissa ympäristössä. Entisessä, vuonna 1904 rakennetussa kyläkoulussa on lämmin henki, joka luo turvallisen ja rauhallisen paikan hiljaisuudelle ja levolle. Kasvis- ja kalapainotteinen ruoka, emännän hellä huolenpito, paikan kauneus ja kodikkuus luovat sinulle unohtomattomen viikonloppuelämyksen kauniissa Turun saaristossa. Rantasaunan lempeiden löylyjen lomassa voit pulahtaa uimaan tai vain nauttia kuulaasta syysillasta terassilla. Omalla ajalla voit samoilla metsissä ja meren rannalla, käydä melomassa tai levätä.

syksyisen saariston kauneus

Syyskuussa saaristo hiljenee ja luonto alkaa valmistautua talveen. Päivät lyhenevät, lehdet saavat upeat ruskan värit ja linnut valmistautuvat muuttomatkoilleen. Ilma on raikasta ja meri huokuu vielä lämpöä pitkälle syyskuun lopulle. Hiljaa kuiskaten luonto kannustaa meitäkin lepäämään ja hiljentymään, päästämään irti. Luonnon omat äänet tarjoavat lempeän ja rauhoittavan äänimaailman melusaastetta vastaan. Hiljaisuudesta kumpuaa elinvoimaa, joka auttaa meitä palautumaan kuormituksesta ja hellii kehoa ja mieltä. Hiljaisuus on saapunut saaristoon.

saaristo marraskuussa

"Hiljaisuus ei ole poissaoloa, vaan läsnäoloa."

Thick Nhat Hanh

* Hiljaisuuden jooga® on sairaalapappi, joogaopettaja Heli Harjunpään kehittämä kristillisen joogan muoto, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus, mielen rauhoittuminen ja hengellisyys.

RETRIITIN ALUSTAVA OHJELMA

PERJANTAI
16.00 - Saapuminen ja majoittuminen
18.00 Illallinen
19.30 Retriitin aloitus: Johdatus hiljaisuuteen ja viikonlopun ohjelmaan. Yhteinen hiljaisuus alkaa
20.00 Hiljentyminen - Hiljaisuuden joogan pieni harjoitus
20.45 Iltatee
21.00 Sauna lämpiää

LAUANTAI
8.00 Sanallinen saate lempeään aamuun ja kehon herättely
9.15 Aamiainen
10.30 – 11.00 Ajatuksia hyvinvoinnista: Mitä se oikeastaan on? Miten sen voi saavuttaa?
12.15 Lounas
13.00 - 15.00 Lepoa ja omaa aikaa
15.00 – 16.30 Hiljaisuuden joogan pitkä harjoitus
16.30 - 19.00 Lepoa ja omaa aikaa
19.00 Illallinen
20.00 Sauna lämpiää
21.00 Illan rauhoittavat mietteet ja iltatee

SUNNUNTAI
8.00 Hiljaisuuden joogan pieni harjoitus
9.30 Aamiainen
10.30 Äänimaljarentoutus
11.00 Omaa aikaa
12.15 Lounas
13.00 Yhteinen hiljaisuus päättyy
13.34 Lähtö kotiin (lautta lähtee klo 14.20)

Viikonlopun ohjaaja Paula Kangasniemen ajatuksia:
“Hiljentyminen turvallisesti yhdessä sitoutuen muiden kanssa on retriiteissäni ydinasia. Pidän tärkeänä antaa ihmiselle tilaa ja valinnan vapautta. Lähestymistapani on ei-suorittavaa, lempeää ja ohjaavaa. Ihminen on riittävän hyvä sellaisena kuin hän on. Yhtä oikeaa tapaa hiljentyä ei ole. Omaan elämääni saan sisältöä luonnosta, saarielämästä, kulttuurista ja ihmisten välisistä kohtaamisista sekä tasapainoa levosta, liikunnasta, hyvästä ruuasta ja arjen työstä.”

"Sydämellisesti tervetuloa hiljentymään kanssani!"

Paula
Majoittuminen

Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku, hyvät sängyt, pyyhkeet ja lakanat. 

Viikonlopun hinta

Hintaan sisältyy

Maksu

ilmoittautuminen ja lisätietoja

Outi, puh. 040 175 7538 tai outi(at)hotelhyppeis.fi.
Huom! Ilmoittautuminen on sitova.

Saapuminen Houtskariin

Kaipaatko lomaltasi rentoutumista ja lepoa yhdistettynä rentoon luonnossa liikkumiseen? Sitten sinun kannattaa jatkaa lukemista...

Kun ensimmäisen kerran vierailin Houtskarissa, ymmärsin löytäneeni paikan, jossa elämäntahti luonnostaan hidastuu. Saariston sydämessä sijaitsevan Houtskarin koskematon luonto tarjosi rauhallisen “pakopaikan” kaupungin hälinästä. Metsässä kulkiessani kuulin vain lehtien kahinaa jalkojeni alla, merikotkan huudon ja tuulen hiljaisen kuiskauksen.

Yksi lempiharrastuksestani on melominen peilityynillä vesillä aamunkoitteessa tai iltamyöhällä. Melonta on maaginen kokemus, jonka kautta olen todella lähellä luontoa. Rakastan myös samoilua, ja kyläteillä ja metsäpoluilla kulkeminen tarjoaa henkeäsalpaavia näkymiä saaristoluontoon. Usein kävelyilläni törmään peuroihin ja hirviin, löydän erilaisia metsäneläinten jälkiä ja jätöksiä. En ole yksin, vaikka hiljaisuudesta niin voisi päätellä.

Jos etsit paikkaa, jossa syke laskee ja hengityksesi rauhoittuu meren liikkeen ja tuulen lempeän virtauksen kanssa, Houtskari on sinua varten!

MELONTA JA SUP-LAUTAILU

Hyppeisten ympäristöstö heijastaa sitä rauhallista kauneutta, jota saaristomeri tarjoaa. Jokaisella melan vedolla pääset lähemmäksi ja osaksi luonnon ihmeistä, löydät piilossa oleviin poukamiin, näet lintuja pesimässä kallioilla ja kaislikoissa. Hiljalleen meloessa kaikille on oma paikkansa, sulassa sovussa. 

Jos et halua mennä melomaan, kokeile suppailua! Se tarjoaa myös oivan tavan tutustua saaren kauneuteen mereltä käsin. Hyppeisten venevajat mereltä nähtynä ovat autenttista saaristoa parhaimmillaan. Ja älä huoli, suppailu ei ole ollenkaan vaikeaa!

KÄVELY JA PYÖRÄILY

Hyppeisissä voit kävellä pitkin pieniä teitä tai tehdä retken metsään. Kävelyretki vie sinut paikkoihin, missä hiljaisuuden rikkoo vain lehtien värinä, kaukaisten aaltojen äänet tai paikallinen viljelijä traktorillaan. Saariston ilma on lisäksi niin puhdasta, että voit nähdä naavaa puissa. 

Pyöräilemällä pääset pidemmälle! Voit pyöräillä saarelta toiselle ja tutustua pieniin kyliin. Tai ehkä haluat vierailla Näsbyn kylässä, joka on noin seitsemän kilometrin päässä hotellilta. Matka sinne taittuu maisemallisesti kaunista reittiä, kulkien kauniiden punaisten puutalojen ohi. Vieraile Näsbyssä venemuseossa, kirkossa ja vierasvenesatamassa. Pyöräily tarjoaa sinulle vilauksen saariston elämäntavasta, joka on pysynyt muuttumattomana sukupolvien ajan.

Couple bicycling on a sandy road
Couple sitting close to Borgberg high up on a cliff and drinking coffee
Kiipeäminen Borgbergin näköalatorniin

Matka ylös Borgbergin näköalatorniin on odotuksen täyteinen matka, sillä huipulle saavuttaessa sinua tervehtii henkeäsalpaava näkymä, joka vangitsee saariston loiston olemuksen – maan ja meren harmonisesti lomittuneen mosaiikin, vihreät metsät ja harmaana hohtavat kalliot. Borgberg on vain kahden kilometrin päässä hotellista, oiva aamulenkki ennen tai jälkeen aamiaisen.

Paikka, jossa rentoutua, levätä ja liikkua

Me olemme paljon muutakin kuin vain majoituspakka – olemme paikka, jossa voit levätä ja rentoutua. Voit rentoutua puutarhan riippumatossa, käydä kävelyllä tai lähteä meriseikkailulle. Meiltä voit vuokrata kajakkeja, SUP-lautoja ja pyöriä. rent. Kun olet viettänyt päivän luonnossa, joka merellä tai metsässä, voit rentoutua rantasaunassa, uida vesilintujen huudellessa kaislikosta ja löytää rauhan tunteen, kuten minäkin olen.

Toivon, että ehdit lomallasi tutustua saaristoluonnon kauneuteen ja koet sen parantavan voiman. 

Minulle ensi käynti saaristossa oli kokemus, joka ei ainoastaan vanginnut sydäntäni vaan sai minut myös arvostamaan saariston yksinkertaista ja koskematonta kauneutta. Tervetuloa Houtskariin lataamaan akkuja!

Tervetuloa paratiisiini,
Outi

PS. You can rent both bikes, kayaks and SUP-boards at our place, even when you're not staying overnight at the hotel!

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Valokuvat: Visit Parainen

Tälle ja ensi vuodelle on luvassa monipuolisia ja inspiroivia hyvinvointiretriittejä*, joihin voit osallistua yksin tai ystävän kanssa. Löydät alta vuoden 2024 myynnissä olevat viikonloput sekä osan vuoden 2025 retriiteistä. Löytyisikö sieltä sinua kiinnostava hemmotteluloma?

Viikonloppujen teemat vaihtelevat muun muassa palautumisesta joogaan, tanssiin ja pilatekseen. Tavoitteenamme on tarjota keinoja tasapainoisempaan elämään ja auttaa sinua löytämään keinoja omaan hyvinvointiin panostamiseen. Haluamme tarjota unohtumattomia kokemuksia, jotka edistävät hyvinvointiasi.

Saat myös ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea luonnonrauhaa ja hiljaisuutta kauniissa saaristoympäristössä. Monta vuotta saaristossa asuneina olemme huomanneet, että yhteys luontoon on keskeinen osa hyvinvointia. Tarjoamme paikan, jossa voit irrottautua arjen kiireistä ainutlaatuisen saaristoluonnon ympäröimänä.

Hyvä ruoka ei myöskään jää retriiteillä unholaan. Nautimme herkullisia aterioita, jotka on valmistettu rakkaudella alusta asti omassa keittiössämme. Kauden raaka-aineita, väriä lautasella nautinnollisia herkkuja unohtamatta. Meillä hyvinvointi alkaa lautaselta!

Tervetuloa mukaan nauttimaan elämästä, saaristosta, hyvästä ruoasta ja itsesi hemmottelusta. Nähdään hyvinvointiretriitillä!

Lisätietoja saat linkkien takaa tai lähettämällä viestiä meille.

Lämpöisin terkuin,
Hotel Hyppeisin "hyvinvointiemäntä" Outi

vuoden 2024 retriitit

Purjehdus- ja joogaviikonloppu 17.-19.5. (Täynnä)

Hiljaisuuden retriitti 6.-8.9. (Muutamia paikkoja vielä vapaana)

Purjehdus- ja joogaviikonloppu 13.-15.9. (Ilmoittautuminen auki)

Lempeyden viikonloppu 20.-22.9. (Täynnä)

vuoden 2025 retriitit

Pilates-viikonloppu 12.-14.9. LISÄTIETOA TULOSSA PIAN!

Toinen kevät - avaimet hyvinvointiin -viikko 6.-11.10. HUOM! Ohjelma tulossa piakkoin (Outi Fagerlundin ja Teresa Välimäen kanssa) ja paikkana on ihana Happy Hamlet, Ranska (jonne linkki vie).

"Hienoa oli se, miten vapaa ja rento ilmapiiri vallitsi viikonloppuna, kuitenkin kaikkien yksityisyyttä kunnioitettiin." 

"Ohjattujen tuntien kokonaisuus on hyvä. Ainakin minulla oli riittävästi tunne siitä, että jotain on tullut tehtyä ja samalla kuitenkin rentoutunut ja energinen olo."

*Retriitti eli retretti (< ransk. retrait, ’vetäytyminen’ < lat. retraho, ’noutaa takaisin’) on vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä tai stressin välttämiseksi.

Saariston rengastien varrella Paraisilta Houtskariin on monta pysähtymisen arvoista kaunista paikkaa ja lukuisia maksuttomia käyntikohteita. Kokosin tähän blogiin viisi vinkkiä, jotka voit lisätä matkasuunnitelmaasi. Ne tarjoavat sinulle sekä luonnonkauneutta että kulttuurillisia kokemuksia.

 1. Vanhan Malmin puutaloalue Paraisilla
  Vanhalla Malmilla, Paraisten keskustassa voit ihailla alueen idyllisiä kujia ja värikkäitä puutaloja, jotka muodostavat kuvankauniin kokonaisuuden. Vanhan Malmi on tunnettu hyvin säilyneestä, perinteisestä puutalokannastaan, joka tarjoaa ainutlaatuisen kuvan menneiden aikojen elämästä ja rakennustyylistä. Alue on ihanteellinen kohde sinulle, jotka nautit rauhallisista kävelyretkistä ja haluat kokea osan suomalaisesta kulttuuriperinnöstä.

 2. Nauvon kirkko ja Kirkkopuisto
  Pienellä mäennyppylällä, Nauvon keskustassa, sijaitsee keskiaikainen harmaakivikirkko ja sitä ympäröivä kirkkopuisto, jotka ovat mainioita pysähdyspaikkoja rengastien varrella. Kirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sen historiallinen arkkitehtuuri tarjoaa kiehtovia yksityiskohtia eri aikakausilta. Kirkkoa ympäröivä rauhallinen puistoalue on kaunis paikka vaikka piknikille.

 3. Saaristokeskus Korpoström Korppoossa
  Saaristokeskus Korpoström Korppoossa sijaitsee jonkun matkan päässä rengastieltä. Keskuksessa on paljon tietoa saariston luonnosta, historiasta ja kulttuurista ja se tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia lisää saariston elämästä ja ympäristöstä. Lisäksi ulkoilureitit saaristokeskuksen ympärillä tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia nauttia alueen luonnosta. Huom! Osa näyttelyistä on maksullisia.

 4. Näsbyn meditaatiopolku Houtkarissa
  Houtskarin kirkonkylällä (Näsbyssä) oleva 1,5 km pitkä meditaatiopolku tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua saariston tyypilliseen luontoon. Polku alkaa kirkon portin läheltä ja kulkee rantaa pitkin. Matkan varrella on useita levähdyspaikkoja, joissa voit nauttia näköalasta ja pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Käy myös samalla Pyhän Marian kirkkossa. Huom! Meditaatiopolku on niin uusi, että siitä ei löydy vielä tietoa netistä.

 5. Näköalatorni Borgberg Houtskarissa
  Jerviksen kylässä, noin 2 km ennen Hotel Hyppeis värdshusia, sijaitsee näköalatorni Borgberg, josta on loistavat näkymät hyvällä säällä jopa Ahvenanmaalle asti. Reitti huipulle on lyhyt, vain 50 metriä, mutta maisema ylhäältä on sitäkin palkitsevampi. Melkein ylös asti torniin johtavat hienot portaat, joita voit hyödyntää vaikka porrastreenamiseen, jos haluat nostaa hien pintaan. Keväisin ja syksyisin Borgberg on lintuharrastajille hyvä muuttovirtojen seurantapaikka.

Nämä viisi maksutonta kohdetta tarjoavat monipuolisia elämyksiä niin luonnon ystäville kuin kulttuurin ja historian harrastajille. Saariston rengastie on täynnä pysähdyspaikkoja, joiden toivomme jäämän mieleesi pitkäksi aikaa.

Pakkaa matkaan seikkailumieltä, pysähdy näissä kauniissa kohteissa ja pidä lompakko taskussa. Tue toki paikallisia yrittäjiä matkan varrella pysähtymällä kahville tai lounaalle jossain pienistä sympaattisista paikoista.

Toivotamme sinut sydämellisesti tervetulleeksi Houtskariin!
Outi & Sam

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Olitpa sitten pyörän selässä tai auton ratissa, matka Houtskariin ja saaristoon on mielestämme unohtumaton seikkailu. Kolmen lautan päässä oleva Houtskari ja maisemat matkan varrella tarjoavat tilaisuuden sukeltaa syvälle Suomen saariston henkeäsalpaavaan kauneuteen, samalla kun ajelet pitkin kapeita ja kiemurtelevia maanteitä pitkin ja nautit merillisistä maisemista. Uskotko meitä, jos sanomme, että verenpaineesi laskee lautta lautalta?

Jos aloitat matkasi Turusta, suuntaa kohti Kaarinaan ja sieltä Paraisille. Seuraa viehättävää ja suosittua Saariston Rengastietä aina Houtskariin asti.

Kilometreissä matka Turusta Houtskäriin on vain 90 kilometriä, mutta ajallisesti siihen menee noin 2,5 - 3 tuntia autolla ja bussilla lauttojen vuoksi. Pyörällä? Se riippuu sinusta. Suosituksemme on, että matkusta hitaasti. Yövy Nauvossa tai Korppoossa ennen kuin jatkat matkaa Houtskariin. Käy kahvilla, syömässä, tutustu pieniin kauppoihin tai nähtävyyksiin. Pysähdy ja pulahda uimaan tai syö piknikeväät matkan varrella. Meillä on useita vakiopysähdyspaikkoja, muutamia niistä ovat kahvila Sattmark Paraisilla ja Oak Tree Café Nauvossa.

Kolme keltaista lauttaa tuovat sinut Houtskariin. Lauttamatkat ovat osa matkaelämystä, saat katsella merimaisemia, hengähtää ja levätä.

Ferry on its way to Houtskär

Reittikuvaus Paraisilta Houtskariin

Hotel Hyppeis facade in late srping

Matkustaminen Houtskäriin on enemmän kuin pelkkä määränpää; se on kiireetöntä etenemistä ja matkantekoa. Siirtymä Nauvon vilkkaasta (meidän mielestämme) kyläelämästä Houtskarin autenttiseen saaristomaisemaan on silmiinpistävä. Kun entisessä elämässämme tulimme Houtskariin, totesimme, että verenpaine laskee lautta lautalta. Nauti matkan varrella maisemista ja saaristoyrittäjien sekä muiden matkailijoiden kohtaamisista.

Kun suunnittelet saaristolomaasi, pysy avoimena odottamattomalle, sillä usein juuri spontaanit kokemukset jäävät syvimmin muistiin. Sisäinen rauha ja kiireettömyys astuvat esiin.

Kysymyksiä? Niihin voi löytyä vastaus Paraisten kaupungin matkailun sivulta.

Tervetuloa Houtskariin!

Lämpimin terveisin,
Outi ja Sam

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Kuvat 1 & 2 Anna Gröning, kuva 3 Ubuntu Productions

The serene island of Houtskär, nestled in the heart of Finland's Archipelago Sea, is an ideal holiday destination nature lovers, but also for those who seek quietness, slow life and authenticity. Part of the Parainen municipality, our enchanting islands offers a blend of breathtaking natural landscapes, authentic cultural heritage, and a tranquil atmosphere. 

Being far away from the mainland doesn’t mean that you can’t reach us, opposite! The beautiful Archipelago Trail guides you through the islands and all the way to Houtskär. For those seeking a unique and eco-friendly ways to explore the Finnish archipelago, journeying to Houtskär by bike presents an adventurous and sustainable travel option. 

Our quick guide aims to equip you with all the necessary information and tips to embark on this remarkable journey, ensuring a memorable experience as you travel along the scenic route leading to Houtskär and our beautiful place - Hotel Hyppeis värdshus.

"I realised I’d never been more detached from the rest of the world. It felt fantastic"*

Preparation for your journey

A highlight of this archipelago adventure is the popular Archipelago Trail, a route that weaves through the islands of Nauvo, Korppoo, Houtskär and Iniö, offering unparalleled views and a deep connection with the pristine nature of the area. The trail, accessible by both bike and car, serves as a thread that links the main islands, including Houtskär. 

Embarking on a journey to Houtskär, whether by bike or car, requires a little bit preparation to ensure a smooth and enjoyable trip. The Archipelago Trail offers stunning views and unique experiences, but it also demands respect for nature and readiness for its challenges. Here’s how to best prepare for your adventure:

For bikers:

For those travelling with car:

With your bike tuned or your car checked, and all essentials packed, you’re almost ready to hit the Archipelago Trail and journey towards the beautiful island of Houtskär! We warmly welcome you to our place❤️.

This blog post aims to guide and inspire your journey to Houtskär, highlighting the essentials for a fulfilling trip. In our next blog post we’ll give you more detailed instructions and route descriptions  about how to get to Houtskär. 

Until then, have a great day!

Outi ja Sam

PS. If you need further information on any specific aspect of traveling to Houtskär, or wish to explore another topic, just be in touch! We’re happy to help you: info@hotelhyppeis.fi

*Quote taken from the article in The Guardian (from 2021)

Kaipaatko hengäsdyshetkeä arjesta, kiireetöntä oleskelua ja kevyttä kehonhuoltoa? Haluatko herätä ilman kiirettä, aloittaa aamusi kehoa lempeästi herättelevällä harjoituksella ja nauttia aamiaisen kiireettömästi jokaisesta suupalasta nauttien? 

Tule viettämään viikonloppua kanssamme! Kuuntele kehoasi, ulkoile tai lekottele sängyllä. Nauti kanssamme herkullinen illallinen ja pulahda päivän päätteeksi viileään meriveteen iltasaunan yhteydessä. Voit osallistua viikonlopun ohjelmaan omien halujesi ja jaksamisesi mukaan. Ainoastaan lempeys itseäsi kohtaan on pakollista. Kotiin lähdet levänneenä raikkaasta saaristoilmasta ja positiivisesta energiasta voimaantuneena.

Viikonloppua kanssasi viettävät Sari Niskanen ja Outi Fagerlund. Lue lisää heistä tämän jutun lopusta, josta löydät myös viikonlopun alustavan ohjelman. 

Missä Lempeyden viikonloppu järjestetään?

Hotelli Hyppeis värdshusissa Houtskarissa, Turun saaristossa. Kolme lauttaa, jotka kulkevat Paraisilta Nauvon kautta Korppooseen ja sieltä Houtskariin, irrottavat sinut arjen kiireistä, kun siirryt saariston rauhaan.

Miten majoitut?
Majoittuminen on jaetuissa 2 hengen huoneissa (5 x 2 hh) tai jaetussa 4 hengen huoneessa (1 x 4 hh). Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku sekä hyvät sängyt. Saatavilla on myös muutama 1 hengen huone.

Mikä on viikonlopun hinta?
Retriitin hinta on 520 euroa (sis. alv) jaetussa kahden tai neljän hengen huoneessa. Yhden hengen viikonlopun hinta on 590 euroa.

Hintaan sisältyy:

Maksu:

Maksimiosallistuja määrä on 14.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Outi, puh. 040 175 7538 tai outi(at)hotelhyppeis.fi.

Sari Niskanen on työfysioterapeutti ja personal trainer, positiivisen psykologian practitioner sekä Pilates- ja FasciaMethod-ohjaaja. Lisäksi Sari valmistui syksyllä 2022 Hengähdyshetkiä -palautumisvalmentajaksi ja hänellä on äitiysfysioterapian ja lantionpohjan fysioterapian erityispätevyydet. Todellinen hyvinvoinnin moniosaaja siis! Sarilla on 20 vuoden ohjaajakokemus, lämpimän energinen olemus sekä selkeä ohjaus, joka valloittaa ja innostaa sinua hyvinvointiviikonloppumme aikana. Voit lukea lisää Sarista https://www.tilajaolo.fi.

Outi Fagerlund on Hotel Hyppeis värdshusin “emäntä” ja joogaohjaaja, jolla on yli 20 vuoden joogatausta omista harjoituksistaan. Muutettuaan saaristoon Outi halusi syventää suhdettaan joogaan ja samalla avata joogan hyötyjä myös muille. Hän valmistui ensin yin-joogaohjaajaksi vuonna 2019 ja keväällä 2022 Heartful Yoga -ohjaajaksi. Keväällä 2023 Outi täydensi joogaopettajaopintojaan HormonyYoga (Medicinsk yoga för kvinnor)  -koulutuksella ja Advanced Meditation -opinnoilla. Keväällä 2024 Outi valmistuu myös Menopause Coarching -valmentajaksi. Outin missiona on saada naiset löytämään oma upea itsensä ja voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin.

Alustava ohjelma (pidätämme oikeuden muutoksiin) 

Perjantai 20.9.

Klo 15-17: Saapuminen ja taloksi asettautuminen
Klo 17.30: Lempeää liikuttelua ja kehon herättely automatkan päätteeksi (Sari)
Klo 18-20: Illallinen
Klo 20-21.30: Iltasauna ja pulahdus mereen
Klo 21.30-22.15: Rentouttava yinjooga ja unten maille (Outi)

Lauantai 21.9.
Klo 8-8.45: Kehoa lempeästi herättelevä aamuvenyttely ja lymfahieronta (Outi)
Klo 8.45-9.30: Mahdollisuus aamusaunaan ja uintiin
Klo 9.30-10.30: Hyvän olon kiireetön aamiainen
Klo 10.30-11.30: Vapaata omaa aikaa
Klo 12.30-13.15: Hengittely ja meditaatio (Sari)
Klo 13.30-14.30: Lounas
Klo 14.30-15.30: Vapaata omaa aikaa
Klo 15.30-16.30: Pilatesta (Sari)
Klo 16.30-18: Iltasauna ja pulahdus mereen 
Klo 18.30-20.30: Illallinen
Klo 21-21.30: Iltarentoutus (Sari)

Sunnuntai 21.9.
Klo 8-8.45: FasciaMethod (Sari)
Klo 9-10: Aamusauna
Klo 10-11.30: Hyvän olon kiireetön aamiainen
Klo 12-13: Huoneiden luovutus ja kotiinlähtö

Tervetuloa unohtumattomalle jooga- ja päiväpurjehduslomalle kauniiseen ulkosaaristossa sijaitsevaan Hotel Hyppeis värdshusiin 13.-15.9.2024

Kaipaatko irtautumista arjen kiireistä, rauhaa ja luontoelämyksiä? Haluaisitko kokeilla purjehtimista, mutta siihen ei ole ollut tilaisuutta? Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua unohtumattomaan viikonloppuun, jossa yhdistyvät kehon- ja mielenhuolto sekä päiväpurjehdus. Kirsikkana kakun päällä pääset vierailemaan Saaristomeren kansallispuiston kauniilla Jungfruskär-saarella.

Näistä ihanista elementeistä viikonloppu rakentuu:

PÄIVÄPURJEHDUS PERINNEVENEELLÄ JUNGFRUSKÄRIIN
Viikonlopun päiväpurjehdus Jungfruskäriin toteutetaan lauantaina Storbåten Tacksamheten -perinneveneellä Sami Uotisen toimiessa kapteenina. Astuessasi veneeseen ja lähtiessäsi merelle tunnet stressin ja kiireen haihtuvan pois mielestäsi. Tuuli vie sinut kohti tuntematonta seikkailua, kun purjehdit kirkkailla vesillä saariston kauneuden ympäröimänä. Nautit raikkaasta merituulesta ja upeista maisemista.

Perillä Jungfruskärissa tutustumme saaren kauniiseen ja koskemattomaan luontoon kiertämällä luontopolun ja sen varrella olevat nähtävyydet. Joogaamme rannalla, hengittelemme ja pulahdamme uimaan. Nautimme myös herkullisen lounaan ennen paluutamme Hyppeisiin.

Keskellä Kihtiä sijaitsevaa Jungfruskärin saariryhmää kehutaan yhdeksi Saaristomeren kansallispuiston kirkkaimmaksi helmiksi.

Purjehdus perinneveneellä on ikkuna menneiden aikojen tunnelmaan. Voit kokea merenkulun perinteitä ja oppia purjehduksen taitoja ammattitaitoisen kapteenimme Sami johdolla. Tämä kokemus yhdistää historiaa ja seikkailua luoden unohtumattoman matkan saariston kauniille vesille ja Jungfruskäriin.

AAMU- JA ILTAJOOGAA
Aloitamme päivät lempeällä liikeharjoituksella aamun sarastaessa. Tämä rauhallinen hetki antaa sinulle mahdollisuuden herätellä kehosi lempeästi ja valmistautua päivän seikkailuun. Illan laskeutuessa pääset nauttimaan rentouttavasta joogasta auringonlaskun taikoessa taivaan värikkäisiin sävyihin. Liike yhdistettynä meren ääniin tarjoaa harmonisen tasapainon keholle ja mielelle.

Ohjaajana viikonlopun aikana toimii Hotel Hyppeis värdshusin "emäntä" Outi Fagerlund. Outi on kokenut joogaohjaaja, jolla on lempeä ja rento ote niin joogaan kuin elämäänkin.

"Ammattitaitoinen ohjaus, jossa on turvallista olla. Kokonaisvaltainen kehon ja mielen jooga."

"Sydämellinen ja rauhoittava tunti. Sinulla on todella ainutlaatuinen tapa ohjata ja lämmin persoonasi huokuu ohjauksestasi."

- Palaute Outin ohjauksista -

HERKULLISTA RUOKAA
Tarjoamme sinulle viikonlopun aikana herkullisia ja terveellisiä aterioita, jotka on suunniteltu antamaan energiaa ja ravintoa kehollesi. Nautimme oman keittiömestarimme paikallisista ja sesongin raaka-aineista valmistamia aterioita, jotka hemmottelevat niin makunystyröitäsi kuin kehoasi.

Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta joogasta tai purjehduksesta.

Tervetuloa mukaan tälle ainutlaatuiselle viikonloppulomalle, jossa yhdistyvät lempeä joogaa ja purjehdus kauniissa Turun saaristossa. Varaa paikkasi ajoissa ja anna itsellesi lahja täydelliseen rentoutumiseen ja seikkailuun saaristoluonnon syleilyssä. 

LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUTUMISET:
Varmista paikkasi ilmoittautumalla:

Outi Fagerlund, Hotel Hyppeis värdshus
outi@hotelhyppeis.fi tai puh. 040 175 7538

VIIKONLOPUN HINTA
Sis. majoitus ja täysihoito, joogaohjaukset sekä purjehdusmatka:
- 620 € / hlö jaetussa kahden hengen huoneessa tai jaetussa 4 hengen huoneessa
- 670 € / hlö yhden hengen huoneessa (1 hengen huoneita rajoitettu määrä)
Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku, liinavaatteet sekä pyyhkeet.
Hinnat eivät sisällä kuljetuksia tai vakuutuksia.
Maksaminen: Varausmaksu 100 € maksetaan ilmoittautumisen jälkeen. Loppulasku maksetaan paikan päällä. Tarkemmat maksu- ja peruutusehdot saat ilmoittautumisen yhteydessä.

Huomioitavaa:

viikonlopun ohjelma

Perjantai
Klo 15-17: Saapuminen omaan tahtiin ja taloksi asettautuminen
Klo 17.30: Lempeää liikuttelua automatkan päätteeksi
Klo 18-20: Illallinen ja vapaata yhdessäoloa
Klo 20-21.30: Iltasauna ja pulahdus mereen
Klo 21.30-22.15: Rentouttava yinjooga ja unten maille

Lauantai
Klo 7.30-8.00: Kehoa lempeästi herättelevä aamuvenyttely
Klo 8.00-9.00: Hyvän olon aamiainen
Klo 9.15-: Purjeet nousevat, suuntana Jungfruskär, jossa perillä: Luontokierros saaren ympäri, matkan varrella hengittelyä, metsä- tai kalliojoogaa, uintia, lounas veneellä
Noin klo 17*: Saapuminen Hyppeisiin (aikataulu on riippuvainen tuulista)
Klo 17: Sauna ja pulahdus mereen
Klo 18.30-20.30: Illallinen
Klo 21-21.30: Iltarentoutus/iltajooga (ohjelma tarkentuu sen mukaan, miten paljon aikaa meillä on purjehduksen jälkeen)

Sunnuntai
Klo 8-8.45: Aamuvenyttelyt
Klo 9-10: Aamusauna
Klo 10-11.30: Hyvän olon kiireetön aamiainen, jonka jälkeen huoneiden luovutus ja kotiinlähtö (lautta lähtee klo 13.05)

Silmiini osui toukokuun alussa Mårten Mickosin artikkeli O dyra skärgård Åbo Underrättelse -lehdessä. Sen luettuani pohdin, että hotellimme ja ravintolamme asiakkaat poikkeavat jutussa mainituista saaristomatkailijoista, eli niistä, jotka kokevat saariston palvelut kalliiksi. 

Neljä vuotta alalla toimineena yrittäjänä olemme vain muutaman kerran kohdanneet kritiikkiä, että olemme liian kalliita. Mahtaakohan se kertoa siitä, että hintatasomme on ihan liian alhainen? Voi olla, mutta toivon kovasti, että syy löytyy muualta. 

Avasimme Hyppeis värdshusin kesällä 2018. Alusta lähtien paikallisuus ja lähiruoka ovat olleet ravintolatoimintamme perusta. On sanomattakin selvää, että tällä konseptilla me maksamme enemmän niistä raaka-aineista, joissa eniten voisimme säästää, jos tilaisimme muuta kuin kotimaista ja lähellä tuotettua, eli liha- ja kalatuotteista.  

Oliko lähiruokaan keskittyminen hyvä päätös? Kyllä. Saamme todella paljon hyvää palautetta asiakkailtamme raaka-aineiden laadusta, mausta ja vastuullisuudesta. Kerran silmiini osui arvostelu, jossa illallistamme kritisoitiin kalliiksi. Harmitti, totta kai. Olisin halunnut kertoa kommentoijalle seuraavat asiat: lihan annokseesi kasvatti Johanna tai Kirsi naapurisaarilta, perunat sinulle viljeli naapurimme Niklas ja tomaatit istutti ja poimi Ragni. Olisin kertonut hänelle, että heidän on saatava palkka työstä, jota he tekevät aamusta iltaan, joskus jopa öisin (todellakin, perunantaimia kastellaan keväällä öisin, jos on hallanvaara). Olisin sanonut, että me tiedämme mistä raaka-aineet annokseesi tulevat.

Suurin osa vieraistamme haluaa maksaa laadusta, hyvästä tuotteesta, palvelusta ja elämyksestä, jonka heille mahdollistamme. Vieläpä useamman kerran kesässä. Monet palaavat hotelliimme ja ravintolaamme uudestaan. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi uskon, että he haluavat tukea pieniä paikallisia yrittäjiä ja kotimaisuutta. Kiitos siitä! Teidän avullanne voimme jatkaa samalla linjalla!

Mårtenin artikkelissa mainittiin myös laiturimaksut. Jos seuraat Saariston satamat -ryhmää Facebookissa, niin tiedät, että satamamaksut jos mitkä puhuttavat joka kesä. Laituri ja poijut, jotka sijaitsevat yksityisomistuksessa olevan (ei metsähallituksen tai jonkun säätiön) tonttimme rannassa, eivät tulleet siihen ilmaiseksi. Ne olivat investointi, ei omasta pussista, vaan pankin. Toki saimme rakentamiseen tukea ELY-keskukselta, kiitos siitä!

Kahdenkymmenen euron yöpymismaksu vierassatamassa ei mielestäni ole kovin paljon. Muutaman tunnin pysäköinti kaupungissa maksaa paikoin jopa enemmän. Jos vielä lasketaan kuinka monta vuotta kolmekymmentä metriä pitkän laiturin takaisinmaksuaika tuolla summalla on, niin vuosi ja toinen eivät riitä. Me laskimme, emmepä laske toiste. Sen sijaan olemme iloisia siitä, että voimme tarjota veneilijöille rauhallisen yöpymispaikan laiturissamme ihanassa Hyppeisten kylässä. 

Tiesimme jo ennen tänne muuttoa, että saaristoyrittäjyys on silkkaa hulluutta. Kausi kestää parhaimmillaan kolme-neljä kuukautta, joten ei tätä työtä rahasta tehdä. Tätä tehdään rakkaudesta saaristoa, upeaa luontoa ja sen kaikille tarjoamia elämyksiä kohtaan. Siksi toivon, että ennen kuin kauhistelet saariston hintatasoa, mieti mistä maksat. Meillä maksat pakollisten palkkakulujen ja muiden kustannusten jälkeen laadusta, kokkiemme ja muun henkilökunnan ammattitaidolla tehdystä työstä sekä kotimaisuus- ja lähiruokavalinnoilla tehdystä vastuunkannosta ympäristöä kohtaan. Lisäksi tuet kauttamme muita saariston pienyrittäjiä ja varmistat, että saat jatkossakin aitoja saaristolaispalveluita ja -tuotteita.

Tervetuloa Hyppeisiin!

Outi ja Sam

Webpage by Ubuntu Productions (Korpo) | Images by Abo CreativesEat Turku, Suvi Elo and Ubuntu Productions