Oletko koskaan miettinyt, miltä suomalainen saaristo kuulostaa? Turussa hiljattain kuuntelemani konsertti sai minut pohtimaan saariston vuodenaikoja sinfoniana. Lähde kanssani tälle melodiselle matkalle, jossa kesä soi Vivaldin ilona, syksy kuiskaa Rachmaninovin kaihoa, talvi syleilee Beethovenin hiljaisuutta ja kevät herää Dvořákin toivolla. Anna saariston luonnonorkesterin viedä sinut unohtumattomalle seikkailulle. Tässä oma näkemykseni siitä, miltä saaristo kuulostaisi sinfoniaorkesterin soittamana.

Kesä: Vivaldin "Kevät" (kyllä, se sopii myös kesään!)
Tiedän, tämä on teknisesti Kevät Vivaldin kuuluisasta Neljästä vuodenajasta, mutta lue perustelut valinnalleni. Tämä kappale on täynnä iloa ja liikettä – aivan kuten saaristo kesällä. Viulujen kepeät sävelet muistuttavat elämän vilinästä: veneitä liikkumassa merellä, ihmisten naurua rannoilla ja aurinkoisia päiviä, jotka venyvät pitkälle yöhön.

Kesä saaristossa on täynnä iloa ja riemua. Vesi on juuri ja juuri tarpeeksi lämmintä uimiseen (jos olet tarpeeksi rohkea), ilmassa tuoksuu suola ja aurinkorasva, ja aina jossain grillataan jotain herkullista. Kesä on eloisa, täynnä elämää ja huolettomia lomapäiviä. Vivaldin sävelet vangitsevat tämän kesäisen tunnelman täydellisesti.

Syksy: Rachmaninovin "Vocalise"
Kun lehdet muuttuvat hehkuvan punaisiksi ja vedet viilenevät, saariston ylle laskeutuu haikea kauneus. Rachmaninovin Vocalise tuntuu syksyltä – sydäntä särkevän kaunis, hieman surumielinen.

Tämä on hyvästien aikaa. Turistivirta hiipuu, suurin osa mökkiläisistä sulkevat kesäkotinsa ja linnut suuntaavat lämpimämpiin maisemiin. Syysmyrskyt saapuvat ja meri muuttuu kimaltavasta sinisestä syväksi harmaaksi. Haikeudesta huolimatta saaristo palaa hiljalleen omaksi rauhalliseksi itsekseen, ja siinä on oma lohduttava kauneutensa.

Talvi: Beethovenin "Kuutamosonaatti"
Ah, talvi! Vuodenaika, jolloin saaristo vaipuu pimeyden syliin ja hiljaisuus on niin syvä, että voit kuulla oman sydämenlyöntisi. Beethovenin Kuutamosonaatti sopii täydellisesti tähän tunnelmaan. Se on rauhallinen, pohdiskeleva ja hieman aavemainen – aivan kuten tähtikirkas talviyö ja jäätynyt meri.

Mutta talvi ei ole pelkkää yksinäisyyttä. Saarella tapahtuu vaikka mitä, kun paikalliset osallistuvat harrastuksiin, tapaavat toisiaan ja osallistuvat talven tapahtumiin. Ja kyllä, välillä sataa räntää ja tuuli ulvoo niin, että katon irtoaminen paikoiltaan tuntuu mahdolliselta (ja näin on käynytkin). Mutta talvhitaassa tahdissa ja sisällä pysymisen lämmössä on jotain erityisen lohduttavaa.

Kevät: Dvořákin "Sinfonia nro 9, Uudesta maailmasta" (Largo)
Kun kevät saapuu saaristoon, tuntuu kuin koko maailma heräisi pitkiltä päiväunilta. Dvořákin Largo Sinfonia nro 9 on täynnä toivoa, ja eikö juuri sitä kevät ole? Pehmeät, kaartuvat sävelet sopivat täydellisesti ensimmäisiin maasta ylös puskeviin vihreisiin versoihin, lintujen paluuseen ja elämän lempeään heräämiseen saaristossa.

Kevät on täynnä pieniä ihmeitä – krookuksia, jotka puskevat kohti valo lumen alta, jääpeitteestä vapautuvaa merta ja valoa, joka pidentyy päivä päivältä. Keväässä on odotuksen tunnelmaa, lupaus kesän paluusta. Dvořákin musiikki vangitsee tämän uuden alun tunnelman niin hyvin, että tuntuu kuin hän olisi itse käynyt saaristossa.

Tässä se oli hyvät lukijat: saariston sinfonia muutaman säveltäjän siivin. Jos klassinen musiikki ei ole sinun juttusi, niin luonnollakin on aika hyvä soittolista. Oli kyseessä sitten kesän iloinen kuhina, syksyn kaunis haikeus, talven syvä rauha tai kevään toiveikas herääminen, saaristolla on omat sävellyksenä, jotka on vertaansa vailla. Jos joskus pääset käymään saaristossa, toivon, että kuulet luonnon tarjoaman musiikin. Sydämellisesti tervetuloa!

Lämpöisin saaristoterkuin,
Outi

Kun viimeisetkin hotellivieraat kirjautuvat ulos ja viimeinen hyvinvointiviikonloppu on loppunut, hiljaisuus laskeutuu Hotel Hyppeisiin. Saaren pikkutiet ovat autiompia, ja metsässä voi melkein kuulla, kuinka puiden huokaavat kiireisen kauden jälkeen. Kun useimmat pakkaavat kesävaatteensa pois ja laittavat mökkinsä talviteloille, me pakkaamme kokoon ulkotuolit, siivoamme terassit ja huoneet, tyhjennämme jääkaapit ja varmistamme, että talovanhuksemme on valmis pitkään talvilepoon. Mutta mitä tapahtuu, kun saarihotelli sulkee ovensa talvikaudeksi? Spoilerivaroitus: Emme vain lepää ja laiskottele, vaikka sitäkin teemme paljon!

Sulkemisen aika

Olisi helppoa vain lukita ovia ja lähteä. Pientä hotellia ei kuitenkaan suljeta pelkästään kytkintä kääntämällä ja sanomalla "nähdään ensi vuonna". Olemme kuin oravat, jotka ahkeroivat syksyllä keräten varastoa talveksi, paitsi että tammenterhojen sijaan varastoimme syksyn antimia, keräämme ulkokalusteita suojaan, siivoamme taloa, keittiötä, saunaa…Puutarha saa myös osansa lehtien tiputtua ja veneet nostetaan maihin, huolletaan ja suojataan.

Yksi saaristossa elämisen charmista on maiseman dramaattinen muutos vuodenaikojen mukaan. Kesällä saaristo on kuin kuhiseva mehiläispesä – mökkiläisiä, turisteja, veneilijöitä ja tapahtumia kaikkialla. Mutta kun syksy saapuu, kaikki hidastuu. Meri muuttuu teräksisen siniseksi, päivät lyhenevät ja ilmassa on raikas hiljaisuus, joka asettuu paikoilleen. On kuin luonto itse sanoisi: "Ota hetki itsellesi, olet sen ansainnut." Ja me kuuntelemme.

A person carries a metal bed frame under trees, standing near a stone wall in a grassy area.
Elämää pimeämpään aikaan

Kun talvi saapuu, joidenkin saarelaisten elämä muuttuu. Osa suuntaa mantereelle töihin tai kouluun, mutta monet jäävät, jatkavat kuten ennan ja nauttivat mahdollisuuksien mukaan elämän hitaammasta rytmistä. Houtskarissa talvessa on omanlaistaan yhteisöllisyyttä. Talvisemmat askareet, kuten yhdistystoiminta, harrastukset ja peli-illat ovat sosiaalisia tapahtumia. Rehellisesti sanottuna talvi on aikaa, jolloin näemme enemmän naapureitamme ja vaihdamme kuulumisia, joko kaupassa, kylätiellä tai toistemme luona.

Meille Hotel Hyppeisissä talvi on myös suunnittelun aikaa. Vaikka hotelli on kiinni, ajatuksemme ovat jo ensi vuodessa: vierailevissa kokeissa, uusissa menuideoissa, hyvinvointiviikonlopuissa, remonttihommissa ja uusissa ideoissa. Kun kevätaurinko taas paistaa, haluamme olla valmiita toivottamaan teidät tervetulleeksi avoimin sylin, viinilasin ja merituulen kera.

Luonnon kauneus sesongin ulkopuolella

Vaikka paikkamme ei enää kuhise vieraista, luonto ei ole missään nimessä menossa kiinni. Itse olemme sitä mieltä, että saaristo on upeimmillaan syksyllä ja talvella. Kuvittele mielessäsi usvaiset aamut, kun hento sumuverho liikkuu meren päällä, oranssit auringonlaskut, jotka valaisevat koko taivaan, ja tähtikirkkaat kuutamoyöt, jolloin voit eksyä tieltä kun ihailet taivaan tähtiä, etkä keskity kävelyyn. Luonnon äänetkin muuttuvat – lintuja on vähemmän, mutta metsäkävelyt ovat rauhallisia, ainoa ääni on lehtien rapina jalkojen alla. Poikkeus tietysti syysmyrskyt, jotka kuuluvat myös sisälle asti.

Ja sitten on ihana meri. Kesällä liikenne merellä on vilkasta, mutta talvella meri muuttuu joksikin aivan muuksi – rauhalliseksi, pohdiskelevaksi ja rehellisesti sanottuna hieman mystiseksi ja jopa pelottavaksi syystuulissa. Emme kohtaa merellä veneillessämme tai meloessamme muita ihmisiä, mutta jos olemme onnekaita, saatamme bongata merikotkia liitelemässä yläpuolellamme tai hirven uimassa saaresta saareen. Tälläiset hetket muistuttavat meitä siitä, miksi rakastamme elää saariston pimeydessä ja hiljaisuudessa.

Kiitos!

Nyt kun olemme lukinneet ovet kauden päätteeksi, haluamme kerran vielä kiittää teitä kaikkia – ihania vieraitamme, seuraajiamme ja ystäviämme. Joka kesä muistutatte meitä siitä, miksi teemme sitä, mitä teemme, ja tämä vuosi ei ollut poikkeus. Olitpa tullut meille illalliselle, yöpymään, viikonloppuretriitille tai vain kahvikupposelle, olemme kiitollisia, että saimme jakaa tämän pienen paratiisin kanssanne.

Kun talvi lähestyy, pidämme tulen palamassa (sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti 1800-luvun torpassamme) täällä saaristossa, haaveilemme ensi kesästä ja suunnittelemme uusia elämyksiä, niin että seuraava vierailusi luonamme olisi vieläkin muistorikkaampi. 

Siihen asti, nauttikaa syksystä ja talvesta, pysykää lämpimänä ja muista haaveilla kesästä!

Lämpöisin saaristoterkuin,
Outi & Sam

PS. Huomasitko, että varauskalenterimme vuodelle 2025 on jo auki?

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

📷: Jaska Poikolainen https://www.jaskapoikonen.com

At Hotel and restaurant Hyppeis Värdshus we like to think that we’re not just as a picturesque retreat, but also a culinary destination. According to the feedback we’ve gotten from our customers during the years, we are not alone in our thoughts. Let me tell you a true story: A couple from Helsinki drove back and forth on one day to our place, just to have dinner in our restaurant! 

Why did they do so? What brings people to our place every summer? We believe it’s the fact that in our cosy restaurant we offer a unique food concept, that captivates both gastronomy enthusiasts and casual diners alike. From midsummer until the end of August our kitchen becomes a stage for a weekly changing roster of chefs, each bringing their unique flair and vision to our menu.

The weekly chef rotation

The innovative chef rotation concept was born out of a simple yet brilliant suggestion by a friend. Why not have multiple chefs, each taking turns to lead the kitchen for a week? This idea quickly took off, starting with just four chefs during the first summer, and has grown to include nine chefs this season, some of whom are returning for their second or third summer, but we also have some “newbies”.

A pioneer among our chefs is Johannes Berlin, who has been with us from the start. Our friendship started from a sailing trip Sam was doing with his friends. Johannes was serving the best sandwiches ever Sam told me when he came home. The rest is history. Johannes has helped spearhead the concept, and through his wide professional network we have found the visiting chefs. Johannes has also grown to love the archipelago so deeply, that he now lives all year around in Houtskär. Besides his own week he is in charge of the kitchen.

A vision of seasonality and local produce

When we took over Hotel and Restaurant Hyppeis värdshus for eight years ago, we had a clear vision: we wanted to offer food that is straightforwardly delicious and made from locally sourced ingredients as much as possible. This not only supports the local economy and farmers, but also to ensure that our guests experience the seasonal flavours the archipelago has to offer. As our restaurant has grown during the years, it hasn’t always been easy to find enough ingredients. Our area of locally produced ingredients has become bigger, but still main focus is on ingredients produced in Finland.

The culinary experience

Each of our visiting chef bring their unique touch to the menu. The changing menu reflects a diverse range of styles and specialties, depending on their own culinary history and story. As our guest you can savour everything from traditional Finnish dishes with a modern twist to exotic flavours inspired by international cuisines. You might meet the chef from your favourite restaurant or like this summer, you’ll be able to travel to Paris with chef Marlo Snellman

A visit to our restaurant should always be a holistic experience. Our wish is that you have a memorable evening at our restaurant, enhanced by a good selection of wines and other beverages. Friendly service and laid-back atmosphere are also very important to us, we want you be part of our happy summer family!

Whether you’re passing by boat, bike or car, or planning an overnight stay, we’re here for you. Book your accommodation or a table for dinner, +358 40 175 9880 or info@hotelhyppeis.fi and experience the unique charm of our place.

Special Mondays

It’s important to note that while the visiting chef concept takes a pause on Mondays, the culinary journey does not. On Mondays we clean up the kitchen and make place for the next chef. The menu on Mondays typically reflects the previous week’s offerings. This way we avoid food waste, so there can be slight variations in the menu due to ingredients available.

We warmly welcome you to our place!

Outi & Sam

OPENING HOURS SUMMER 2024
HotelliFrom May to September
RavintolammeFrom May to September
Breakfast: 8.30 to 10 am
Lunch: 11.30 am to 2 pm (Starting June 24th)
Dinner: 5 to 10 pm (First visiting chef starting June 17th)

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Are you looking for a place where you can relax, enjoy nature with easy activities and experience the authentic archipelago life? Then read further…

When I first time came to Houtskär, I found a place where the pace of life naturally slows down. Nestled far away in the archipelago, Houtskärs untouched nature offers a tranquil retreat from the hustle and bustle of city life. As I wandered through the forests, the only sound I heard was the rustling leaves underfoot, the distant call of a sea eagle, and the soft whisper of the wind.

One of my favourite activities is kayaking through the serene waters at dawn. It’s a magical experience that brings you closer to nature, and I can warmly recommend it. For those who prefer to stay on land, walking the roads and trails provides breathtaking views of the archipelago nature. If you’re lucky, you might spot a deer watching you curiously from the woods or fields.

If you’re looking for a place where your heart rate lowers, and your breathing aligns with the gentle flow of the wind, then Houtskär is a sanctuary waiting for you.

Kayaking and SUP boarding

Adventures kayaking around Hyppeis mirror the serene beauty of the local archipelago’s waters. Each stroke with the paddle takes you closer to new wonders, from small islands to hidden coves. Paddling quietly along the shore line you’ll meet just watching you from the distance with curiosity. 

If you don’t want to go kayaking, try stand-up paddleboarding! It offers a unique vantage point to appreciate the quiet beauty of the island, a peaceful experience that connected me deeply with the natural world. From the paddle board you’ll be able to get a good look at the boat houses in Hyppeis village. And paddle boarding is easier than you think!

Walking and biking

Inspired by the beautiful surroundings around the village Hyppeis​​, you can walk along the small roads or take a hike to the forest. Each walk is a journey through authentic landscapes, where the silence is only broken by the rustle of leaves, the distant crash of waves or the local farmers driving his tractor. The air is so clean, that you can spot beard moss on the trees! 

Riding the bike allows you to see more. You can bicycle from one island to another, exploring the small villages. Or maybe you want to visit the Näsby village, which is about seven kilometres distance from the hotel. Ride your bike through the scenic road with beautiful red wooden houses, visit the Boat museum, church and the guest harbour. The ride offers you a glimpse into the archipelago lifestyle that has remained unchanged for generations.

Couple bicycling on a sandy road
Couple sitting close to Borgberg high up on a cliff and drinking coffee
Climbing to the Borgberg sightseeing tower

The climb to the Borgberg sightseeing tower is a journey, as reaching the top, you’ll be greeted by a breathtaking view that captured the essence of the archipelago’s splendor—a mosaic of land and sea, harmoniously intertwined. Borgberg is only two kilometres away from the Hotel, so an ideal walk before or after breakfast.

a place for rest, relaxation and movement

Our cozy accommodation is more than just an accommodation – it’s a place for rest and relaxation. You can take it easy in the garden, go for a walk or take an adventure out to the sea with kayak or SUP-board. We have both kayaks, SUP-boards and bicycles to rent. After a day of exploring the nature around Hotel Hyppeis, unwind in our sauna, swim under the midsummer sun or in the fall under the stars, and find the essence of tranquility.

I hope your journey at our place will be an exploration of nature’s quiet beauty and a testament to the restorative power of a slower pace of life. 

For me it has been an experience that not only captured my heart but also inspired a profound appreciation for the simple, unspoiled beauty of the archipelago. Here, I felt a deep connection to the nature, a sense of peace that comes from being surrounded by the sea and the forest. In Houtskär, every moment is an invitation to unwind and reconnect with nature.

Welcome to my paradise,
Outi

PS. You can rent both bikes, kayaks and SUP-boards at our place, even when you’re not staying overnight at the hotel!

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Photo credits: Visit Parainen

Saariston rengastien varrella Paraisilta Houtskariin on monta pysähtymisen arvoista kaunista paikkaa ja lukuisia maksuttomia käyntikohteita. Kokosin tähän blogiin viisi vinkkiä, jotka voit lisätä matkasuunnitelmaasi. Ne tarjoavat sinulle luonnonkauneutta, kulttuurillisia kokemuksia ja hyvän pysähdystauon matkan varrelle.

  1. Vanhan Malmin puutaloalue Paraisilla
    Vanhalla Malmilla voit ihailla alueen idyllisiä kujia ja värikkäitä puutaloja, jotka muodostavat kuvankauniin kokonaisuuden. Vanhan Malmi on tunnettu hyvin säilyneestä, autenttisesta ja perinteisestä puutalokannastaan, joka tarjoaa ainutlaatuisen kuvan menneiden aikojen elämästä ja rakennustyylistä. Alue on ihanteellinen kohde sinulle, jotka nautit rauhallisista kävelyretkistä ja haluat kokea tutustua suomalaiseen kulttuuriperintöön.

  2. Nauvon kirkko ja Kirkkopuisto
    Nauvon keskustassa pienellä mäenrinteellä sijaitseva keskiaikainen harmaakivikirkko ja sitä ympäröivä kirkkopuisto ovat mainio pysähdyspaikka Saariston rengastien varrella. Kirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sen historiallinen arkkitehtuuri tarjoaa kiehtovia yksityiskohtia eri aikakausilta. Kirkkoa ympäröivä rauhallinen puistoalue on kaunis paikka vaikka piknikille.

  3. Saaristokeskus Korpoström Korppoossa
    Saaristokeskus Korpoström sijaitsee pienen matkan päässä Saariston rengastieltä (Korppoon keskustasta n. 8 km). Keskuksessa on paljon tietoa saariston luonnosta, historiasta ja kulttuurista. Se tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia lisää saariston elämästä ja ympäristöstä. Lisäksi saaristokeskuksen ympärillä olevat ulkoilureitit ovat loistavia alueen luonnosta nauttimiseen. Huom! Osa näyttelyistä on maksullisia!

  4. Näsbyn meditaatiopolku Houtkarissa
    Houtskarin kirkonkylällä Näsbyssä sijaitseva 1,5 km pitkä meditaatiopolku tarjoaa sinulle mahdollisuuden tutustua saariston tyypilliseen kallioiseen luontoon. Polku alkaa kirkon portin läheltä ja kulkee suurimmaksi osaksi rantaa pitkin. Matkan varrella on useita levähdyspaikkoja, joissa voit nauttia näköalasta ja pulahtaa mereen vilvoittelemaan. Käy myös samalla Pyhän Marian kirkkossa. Huom! Meditaatiopolku on niin uusi, että siitä ei löydy vielä tietoa netistä, mutta sisältä kirkosta löytyy lisätietoa.

  5. Näköalatorni Borgberg Houtskarissa
    Jerviksen kylässä, noin 2 km ennen Hotel Hyppeis värdshusia, sijaitsee näköalatorni Borgberg. Tornista on loistavat näkymät jopa Ahvenanmaalle asti, jos sää on hyvä. Polku huipulle on lyhyt, vain 50 metriä, mutta maisema ylhäältä on sitäkin palkitsevampi. Reitti tornille kulkee suurimmaksi osaksi hienoja portaita pitkin, loppumatka on kallioista polkua. Portaita voit hyödyntää vaikka porrastreeniin, jos haluat nostaa hien pintaan. Keväisin ja syksyisin Borgberg on lintuharrastajille hyvä muuttovirtojen seurantapaikka.
Näköalatorni Borgberg Houtskarissa

Nämä viisi maksutonta kohdetta tarjoavat monipuolisia elämyksiä niin luonnon ystäville kuin kulttuurin ja historian harrastajille. Saariston rengastie on täynnä pysähdyspaikkoja, joiden toivomme rikastuttavan lomamatkaasi saaristoon. Lisää vinkkejä reitin varrelle löydät Paraisten matkailun sivulta.

Tervetuloa Houtskariin!

Lämmöllä,
Outi ja Sam

Olitpa sitten pyörän selässä tai auton ratissa, matka Houtskariin ja saaristoon on mielestämme unohtumaton seikkailu. Kolmen lautan päässä oleva Houtskari ja maisemat matkan varrella tarjoavat tilaisuuden sukeltaa syvälle Suomen saariston henkeäsalpaavaan kauneuteen, samalla kun ajelet pitkin kapeita ja kiemurtelevia maanteitä pitkin ja nautit merillisistä maisemista. Uskotko meitä, jos sanomme, että verenpaineesi laskee lautta lautalta?

Jos aloitat matkasi Turusta, suuntaa kohti Kaarinaan ja sieltä Paraisille. Seuraa viehättävää ja suosittua Saariston Rengastietä aina Houtskariin asti.

Kilometreissä matka Turusta Houtskäriin on vain 90 kilometriä, mutta ajallisesti siihen menee noin 2,5 - 3 tuntia autolla ja bussilla lauttojen vuoksi. Pyörällä? Se riippuu sinusta. Suosituksemme on, että matkusta hitaasti. Yövy Nauvossa tai Korppoossa ennen kuin jatkat matkaa Houtskariin. Käy kahvilla, syömässä, tutustu pieniin kauppoihin tai nähtävyyksiin. Pysähdy ja pulahda uimaan tai syö piknikeväät matkan varrella. Meillä on useita vakiopysähdyspaikkoja, muutamia niistä ovat kahvila Sattmark Paraisilla ja Oak Tree Café Nauvossa.

Kolme keltaista lauttaa tuovat sinut Houtskariin. Lauttamatkat ovat osa matkaelämystä, saat katsella merimaisemia, hengähtää ja levätä.

Ferry on its way to Houtskär

Reittikuvaus Paraisilta Houtskariin

Hotel Hyppeis facade in late srping

Matkustaminen Houtskäriin on enemmän kuin pelkkä määränpää; se on kiireetöntä etenemistä ja matkantekoa. Siirtymä Nauvon vilkkaasta (meidän mielestämme) kyläelämästä Houtskarin autenttiseen saaristomaisemaan on silmiinpistävä. Kun entisessä elämässämme tulimme Houtskariin, totesimme, että verenpaine laskee lautta lautalta. Nauti matkan varrella maisemista ja saaristoyrittäjien sekä muiden matkailijoiden kohtaamisista.

Kun suunnittelet saaristolomaasi, pysy avoimena odottamattomalle, sillä usein juuri spontaanit kokemukset jäävät syvimmin muistiin. Sisäinen rauha ja kiireettömyys astuvat esiin.

Kysymyksiä? Niihin voi löytyä vastaus Paraisten kaupungin matkailun sivulta.

Tervetuloa Houtskariin!

Lämpimin terveisin,
Outi & Sam

Toivomme, että blogikirjoituksemme antaa vinkkejä ja inspiroi sinua saaristomatkailuun. Jos kaipaat lisätietoja siitä, miten saapua Houtskäriin tai sinulla on muita kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin osoitteessa info@hotelhyppeis.fi.

Kuvat 1 & 2 Anna Gröning, kuva 3 Ubuntu Productions

The serene island of Houtskär, nestled in the heart of Finland’s Archipelago Sea, is an ideal holiday destination nature lovers, but also for those who seek quietness, slow life and authenticity. Part of the Parainen municipality, our enchanting islands offers a blend of breathtaking natural landscapes, authentic cultural heritage, and a tranquil atmosphere. 

Being far away from the mainland doesn’t mean that you can’t reach us, opposite! The beautiful Archipelago Trail guides you through the islands and all the way to Houtskär. For those seeking a unique and eco-friendly ways to explore the Finnish archipelago, journeying to Houtskär by bike presents an adventurous and sustainable travel option. 

Our quick guide aims to equip you with all the necessary information and tips to embark on this remarkable journey, ensuring a memorable experience as you travel along the scenic route leading to Houtskär and our beautiful place – Hotel Hyppeis värdshus.

I realised I’d never been more detached from the rest of the world. It felt fantastic“*

Preparation for your journey

A highlight of this archipelago adventure is the popular Archipelago Trail, a route that weaves through the islands of Nauvo, Korppoo, Houtskär and Iniö, offering unparalleled views and a deep connection with the pristine nature of the area. The trail, accessible by both bike and car, serves as a thread that links the main islands, including Houtskär. 

Embarking on a journey to Houtskär, whether by bike or car, requires a little bit preparation to ensure a smooth and enjoyable trip. The Archipelago Trail offers stunning views and unique experiences, but it also demands respect for nature and readiness for its challenges. Here’s how to best prepare for your adventure:

For bikers:

For those travelling with car:

With your bike tuned or your car checked, and all essentials packed, you’re almost ready to hit the Archipelago Trail and journey towards the beautiful island of Houtskär! We warmly welcome you to our place❤️.

This blog post aims to guide and inspire your journey to Houtskär, highlighting the essentials for a fulfilling trip. In our next blog post we’ll give you more detailed instructions and route descriptions  about how to get to Houtskär. 

Until then, have a great day!

Outi & Sam

PS. If you need further information on any specific aspect of traveling to Houtskär, or wish to explore another topic, just be in touch! We’re happy to help you: info@hotelhyppeis.fi

*Quote taken from the article in The Guardian (from 2021)

Silmiini osui toukokuun alussa Mårten Mickosin artikkeli O dyra skärgård Åbo Underrättelse -lehdessä. Sen luettuani pohdin, että hotellimme ja ravintolamme asiakkaat poikkeavat jutussa mainituista saaristomatkailijoista, eli niistä, jotka kokevat saariston palvelut kalliiksi. 

Neljä vuotta alalla toimineena yrittäjänä olemme vain muutaman kerran kohdanneet kritiikkiä, että olemme liian kalliita. Mahtaakohan se kertoa siitä, että hintatasomme on ihan liian alhainen? Voi olla, mutta toivon kovasti, että syy löytyy muualta. 

Avasimme Hyppeis värdshusin kesällä 2018. Alusta lähtien paikallisuus ja lähiruoka ovat olleet ravintolatoimintamme perusta. On sanomattakin selvää, että tällä konseptilla me maksamme enemmän niistä raaka-aineista, joissa eniten voisimme säästää, jos tilaisimme muuta kuin kotimaista ja lähellä tuotettua, eli liha- ja kalatuotteista.  

Oliko lähiruokaan keskittyminen hyvä päätös? Kyllä. Saamme todella paljon hyvää palautetta asiakkailtamme raaka-aineiden laadusta, mausta ja vastuullisuudesta. Kerran silmiini osui arvostelu, jossa illallistamme kritisoitiin kalliiksi. Harmitti, totta kai. Olisin halunnut kertoa kommentoijalle seuraavat asiat: lihan annokseesi kasvatti Johanna tai Kirsi naapurisaarilta, perunat sinulle viljeli naapurimme Niklas ja tomaatit istutti ja poimi Ragni. Olisin kertonut hänelle, että heidän on saatava palkka työstä, jota he tekevät aamusta iltaan, joskus jopa öisin (todellakin, perunantaimia kastellaan keväällä öisin, jos on hallanvaara). Olisin sanonut, että me tiedämme mistä raaka-aineet annokseesi tulevat.

Suurin osa vieraistamme haluaa maksaa laadusta, hyvästä tuotteesta, palvelusta ja elämyksestä, jonka heille mahdollistamme. Vieläpä useamman kerran kesässä. Monet palaavat hotelliimme ja ravintolaamme uudestaan. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi uskon, että he haluavat tukea pieniä paikallisia yrittäjiä ja kotimaisuutta. Kiitos siitä! Teidän avullanne voimme jatkaa samalla linjalla!

Mårtenin artikkelissa mainittiin myös laiturimaksut. Jos seuraat Saariston satamat -ryhmää Facebookissa, niin tiedät, että satamamaksut jos mitkä puhuttavat joka kesä. Laituri ja poijut, jotka sijaitsevat yksityisomistuksessa olevan (ei metsähallituksen tai jonkun säätiön) tonttimme rannassa, eivät tulleet siihen ilmaiseksi. Ne olivat investointi, ei omasta pussista, vaan pankin. Toki saimme rakentamiseen tukea ELY-keskukselta, kiitos siitä!

Kahdenkymmenen euron yöpymismaksu vierassatamassa ei mielestäni ole kovin paljon. Muutaman tunnin pysäköinti kaupungissa maksaa paikoin jopa enemmän. Jos vielä lasketaan kuinka monta vuotta kolmekymmentä metriä pitkän laiturin takaisinmaksuaika tuolla summalla on, niin vuosi ja toinen eivät riitä. Me laskimme, emmepä laske toiste. Sen sijaan olemme iloisia siitä, että voimme tarjota veneilijöille rauhallisen yöpymispaikan laiturissamme ihanassa Hyppeisten kylässä. 

Tiesimme jo ennen tänne muuttoa, että saaristoyrittäjyys on silkkaa hulluutta. Kausi kestää parhaimmillaan kolme-neljä kuukautta, joten ei tätä työtä rahasta tehdä. Tätä tehdään rakkaudesta saaristoa, upeaa luontoa ja sen kaikille tarjoamia elämyksiä kohtaan. Siksi toivon, että ennen kuin kauhistelet saariston hintatasoa, mieti mistä maksat. Meillä maksat pakollisten palkkakulujen ja muiden kustannusten jälkeen laadusta, kokkiemme ja muun henkilökunnan ammattitaidolla tehdystä työstä sekä kotimaisuus- ja lähiruokavalinnoilla tehdystä vastuunkannosta ympäristöä kohtaan. Lisäksi tuet kauttamme muita saariston pienyrittäjiä ja varmistat, että saat jatkossakin aitoja saaristolaispalveluita ja -tuotteita.

Tervetuloa Hyppeisiin!

Outi ja Sam

Kun yhdistetään taitavat keittiömestarit, parhaat raaka-aineet ja saariston kesä, mitä syntyy? Gastronominen ruokaelämys meren äärellä ravintola Hyppeis värdshusissa. 

Kun kolme vuotta sitten ostimme hotelli- ja ravintola Hyppeis värdshusin, meillä oli selkeä visio siitä, että ruoan pitää yksinkertaisesti olla hyvää. Sen pitää olla lähellä tuotetuista raaka-ainesta tehtyä, mutta ei liian fiiniä. Mutta mistä saisimme sellaisen kokin, joka tulee vain kesäkaudeksi töihin kauaksi saaristoon? Asiaa ääneen pohdittuamme ystävämme Anssi ehdotti, että miksi emme ottaisi useampaa kokkia töihin vuorotellen. Näin syntyi idea viikottain vaihtuvista kokeista. 

Laitoimme verkot vesille ja ensimmäisenä saarelle saapui neljä kokkia. Tänä kesänä heitä on jo yhdeksän ja useampi tulee toista tai kolmatta kesää saaristoon. Kokeistamme Johannes Berlin on ollut mukana alusta asti. Hän on sparranut, ideoinut ja kehittänyt konseptiamme. Johannesta meidän on myös kiittäminen loistavasta kokkijoukostamme, sillä suurin osa heistä tulee Johanneksen verkostojan kautta. Ja ihan kuten meillekin, saaristosta on tullut Johannekselle rakas paikka, jopa niin rakas, että hän viettää Hyppeisissä melkein koko kesän. Omien kokkiviikkojensa jälkeen aamiais- ja lounastarjoilut ovat Johanneksen vastuulla. 

Sinun ei tarvitse olla foodie vieraillaksesi meillä. Riittää, että tykkäät syödä hyvin.

Kokkikonseptimme suosio yllätti meidät täysin. Ravintolamme iltakattauksiin on ollut jonoa jokaisena kesänä. Kesällä 2020 katoimme illallispöydät myös puutarhaan sään salliessa. Näin pystyimme tarjoamaan useammalle mahdollisuuden tulla nauttimaan hyvästä ruoasta kauniissa saaristolasmiljöössä meren rannalla. 

Meidän mielestämme on ainutkertaista, että saaristosta saa yhdeksän viikon ajan joka viikko jotain uutta ja yllätyksellistä. Sinun ei tarvitse olla foodie vieraillaksesi meillä, riittää, että tykkäät syödä hyvin. 

Mutta miksi huippukokit tulevat Hyppeisiin? Varaa pöytä illalliselle ja tule kysymään sitä heiltä itseltään! Varaa pöytä puh. 040 175 9880.

Vierailevien keittiömestariemme kattaukset ovat tiistaista sunnuntaihin alkaen klo 17.

Sydämellisesti tervetuloa! 

Hyppeis värdshusin kokkivieraat kesällä 2021

15.–27.6. Johannes Berlin
29.6.–4.7. Patrik Lindström
6.–11.7. Markus Murtovaara
13.-18.7. Erno Kemi
20.-25.7. Samuil Angelov
27.7.–1.8. Antti Asujamaa
3.-8.8. Oona Bondestam
10.-15.8. Kari Julin ja Matias Haapsaari
17.-22.8. Kari Julin

Meille ruoka on elämys, nautinto ja makujen sinfonia. Se on kiireetöntä yhdessäoloa ystävien kanssa, muistojen luomista ja elämästä nauttimista. Se on laadukkaita ja maukkaita raaka-aineita, joiden aidot maut tulevat esiin kokkien taitavissa käsissä.

Emme tarjoile pikaruokaelämyksiä ja puolivalmisteita, vaan ravintolamme ruoka valmistetaan alusta loppuun asti omassa keittiössämme. Käytämme pääasiassa lähellä tuotettuja ja kauden raaka-aineita. Tunnemme tuottajamme henkilökohtaisesti – perunamme tulevat naapurista Niklakselta, naudanliha Korppoosta Johannalta ja lampaanliha Nauvosta Kirsiltä, kalat Houtskarista ja Paraisilta. Kotimaisuus on meille tärkeää, niin ekologisista kuin eettisistäkin syistä. Emme kuitenkaan sulje pois ulkomaalaisia herkkuja, etenkään aikana, jolloin vain voimme haaveilla ruokamatkasta muihin maihin. Mutta miksi lähteä kauemmaksi? “Tunnelma täällä on kuin italialaisessa bistrossa”, totesi eräs ihana vieraamme viime kesänä.

Kesällä ruokaelämyksestä vastaavat maailman ihanimmat ja ammattitaitoisimmat kokkimme. Heitä on tänä kesänä kaikkiaan kahdeksan: Johannes Berlin, Erno Kemi, Patrik Lindström, Antti Asujamaa, Oona Bondestam, Matias Haapsaari, Kari Julin ja Markus Murtovaara. He tulevat vuorollaan saaristoon viikoksi, joten menyymme vaihtuu kesällä viikottain, aina juhannuksesta elokuun toiseksi viimeiselle viikolle. Aah, mikä elämys on päästä nauttimaan joka viikko uusia yllättäviä makuja!

Ihania elämyksiä, niitä me haluamme tarjota sinulle. Rentoa ja välitöntä tunnelmaa, sydämellistä palvelua. Hersyviä hetkiä ystävien, rakkaiden ja ruoan sekä juoman parissa.

Tervetuloa!